Universitat Rovira i Virgili

Tornar

Aperitius de ciència

No recordes on tens les claus? Demana un cafèIndira Paz Graniel
Investigadora predoctoral del Departament de Bioquímica i Biotecnologia
indiradelsocorro.paz(ELIMINAR)@urv.cat

En les darreres dècades, el nombre de persones amb alteracions neurològiques per deteriorament cognitiu com la malaltia d'Alzheimer i altres demències ha augmentat en paral·lel a l'envelliment poblacional, i s'ha convertit en un problema de salut pública important i urgent. Malgrat que aquestes patologies tenen un rerefons multifactorial, s'ha reconegut que alguns factors dietètics tenen un potencial efecte beneficiós en la prevenció i la progressió.

Aquest és el cas del cafè, una de les begudes més consumides al món. La llavor d'on prové aquesta beguda es caracteritza pel contingut en polifenols (compostos amb propietats antioxidants), cafeïna, vitamines, minerals i fitoquímics bioactius amb potencials efectes beneficiosos sobre la salut (menys factors de risc cardiovascular, càncer i mortalitat ).

Els resultats d'un estudi dut a terme per la Unitat de Nutrició Humana de la URV mostren que el consum de cafè té un efecte beneficiós sobre el desenvolupament del deteriorament cognitiu. La investigació va posar de manifest que les persones que consumien cafè tenien menys risc de presentar deteriorament cognitiu en comparació d'aquelles que no en consumien. A més, apunten que aquesta protecció es presentava en aquells individus consumidors de cafè amb cafeïna, però no en consumidors de cafè descafeïnat. Pel que fa a la quantitat de cafè consumit, es va observar que les persones que prenien més de dues tasses de cafè (100 ml), presentaven menys risc de disfunció cognitiva respecte d'aquells que consumien menys d'una tassa al dia.

Van participar en aquesta recerca persones adultes amb síndrome metabòlica, per la qual cosa els resultats s'han de prendre amb cautela. Tot i això, estudis fets en altres països i en poblacions d'adults joves han mostrat resultats similars.

La interacció entre els compostos del cafè podria ser el mecanisme que n'expliqui l'efecte protector potencial. La cafeïna és estructuralment similar a l'adenosina, un neurotransmissor amb efectes inhibidors del sistema nerviós central, i això fa pensar que podria afavorir la neurotransmissió a diferents regions cerebrals, i per tant promoure funcions com la vigilància, l'atenció i l'estat d'ànim. De la seva banda, els polifenols podrien ajudar a disminuir l'estrès oxidatiu, la neuroinflamació i atenuar la producció d'un pèptid anomenat β-amiloide, que es considera factor de risc per desenvolupar la malaltia d'Alzheimer.

És important recordar que cap aliment ni beguda no és miraculós, per la qual cosa, encara que el consum s'ha associat a efectes protectors per a algunes malalties, és recomanable mantenir-ne un consum moderat, i evitar caure en excessos que poden ser perjudicials per a la salut

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar