Universitat Rovira i Virgili

Activitats

|Alt imatge central|

16/11/2020

Virtualment

Per què la glucosa? 

La inauguració del curs acadèmic 2020-2021 a la Facultat de Química i la celebració de la festivitat de Sant Albert compta amb la lliçó inaugural "Per què la glucosa?", a càrrec de Marià Alemany Lamana, catedràtic emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular/ Nutrició de la Universitat de Barcelona. 

Degut a la situació sanitària actual l'acte es realitzarà de forma virtual. Aquest és l'enllaç per connectar-se i seguir l'acte a partir de les 12.00 h.

Organitza: Facultat de Química


19/11/2020

Virtualment

Lliçons apreses de la primera onada de la COVID-19 

La inauguració del curs acadèmic 2020-21 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut compta amb la lliçó inaugural de Joan Guix Oliver, l'exsecretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Joan Guix, que també ha estat professor de la URV. En la seva intervenció descriurà els inicis i la primera onada de la COVID-19 a Catalunya, detallarà quines van ser les principals actuacions, quins van ser els aspectes millorables i les lliçons apreses. 

L'acte és obert i online però cal inscriure's prèviament al formulari d'inscripció a la inauguració de curs 20-21. L’acte començarà a les 18.00 h.

Organitza: Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Pujar

Del 13/11/2020 al 15/11/2020

Virtualment

Congrés Català d’Educació Matemàtica 

El Congrés Català d'Educació Matemàtica (C2EM 2020) que estava previst desenvolupar-se aquest a Reus i Tarragona es farà de manera virtual. El Congrés està adreçat a tots els nivells i etapes de l'educació: des dels infants més petits (0 a 3 anys), l'educació infantil i primària, la secundària, el batxillerat i fins la universitat, sense deixar de banda l'educació no formal, la d'adults i l'educació en ambients especials.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (FEMCAT) / Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Rovira i Virgili.

Més informació

17/11/2020 al 26/11/2020

11:00 h Portal del Roser, Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)/ Itinere Turisme & Cultura / Museu d'Història de Tarragona.

Pujar

19/11/2020

18:00 h. Virtualment

“Lliçons apreses de la primera onada de la Covid-19”

Xerrada a càrrec de Joan Guix Oliver, exprofessor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i exsecretari general del Departament Salut de la Generalitat. Lam xerrada forma part de la inauguració del curs acadèmic 2020-21 de la Facultat de Medicina. Durant l’acte es lliuraran els premis Sant Lluc 2020.

Es farà a l’Aula Magna Virtual de la Facultat: www.fmcs.urv.cat

Pujar

20/11/2020 

19:00 h. Virtualment

Taller virtual “Repte Experimenta”

Preparats per fer bona ciència? Serieu capaços de moure un paper amb un globus sense tocar-lo? O inflar un globus o apagar unes espelmes sense bufar? I quantes gotes d'aigua creieu que us caben en una moneda de 20 cèntims abans no vessi?

L'equip del Repte Experimenta us desafia a descobrir fenòmens científics experimentant amb una reacció àcid-base, l'electricitat estàtica o la tensió superficial. Però abans, mans ben netes... Per què? Ho descobrireu amb un experiment ben senzill.

A càrrec d'Eva Pocurull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, i la Bàrbara Vastenavond, del Departament d'Enginyeria Química de la URV, membres del programa Repte Experimenta.

És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR). Un cop inscrits es facilitarà l'enllaç a la sessió  i tot el material necessari per realitzar des de casa els experiments (productes bàsics que tothom acostuma a tenir a casa). Entre experiment i experiment hi ha la possibilitat què la gent pregunti a través del xat. 

Organitza: Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili. 

https://www.repteexperimenta.cat/

Pujar

25/11/2020

19:30 h. Sala d’Actes del Centre Cultural de Cambrils 

És segura l’aigua que consumim?

L'aigua ens pot semblar una substància molt corrent, doncs la utilitzem múltiples vegades al dia i quan obrim l'aixeta de les nostres cases tenim aigua sense problema i això implica que en molts casos no pensem que deixar l'aixeta oberta significa malbaratar aquest recurs, o de vegades tampoc som consients que estem contribuint a la contaminació de l'aigua. Per això és important conèixer quin és el recorregut que segueix l'aigua abans que ens arribi a les nostres llars i també quin és el granet de sorra que podem aportar per a que contribuïm a l'estalvi d'aquest recurs. En aquest sentit, aquesta xerrada pretén donar una visió sobre el cicle de l'aigua, el seu posterior tractament en plantes potabilitzadores (que involucra una sèrie de processos físics i químics) i com ens arriba a les nostres cases, amb una qualitat determinada.

A càrrec de Carme Aguilar, professora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV.

És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR) o al telèfon 977 794 528. Places limitades.

Organitza: Museu d'Història de Cambrils. Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili. 

Pujar

28/11/2020

De 9.00 a 13:30 h. Molins de la Vila de Montblanc

L’energia de la natura

Jornada de portes obertes als Molins de la Vila de Montblanc. Els Molins de la Vila de Montblanc estan formats per dos antics molins fariners situats a la confluència dels rius Francolí i Anguera, allà on al segle XI s'hi establí Duesaigües (després anomenant Vilasauba), precedent de la vila de Montblanc.
A mitjans dels anys 80 van ser recuperats pel Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca i s'han condicionat com a museu monogràfic. Es faran torns de visita a les 10.00, 11.00, 12.00, 15.00 i 16.00.

És necessari inscriure-s'hi prèviament aquí(ELIMINAR) o al telèfon 977 860 349. Places limitades.

Organitza: Museu Comarcal de la Conca de Barberà. Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili. 

Pujar

Activitats de la Nit de la Recerca a Tarragona: