Universitat Rovira i Virgili

La ciència del vi

El cicle La Ciència del vi és un recorregut per conèixer el vi des de diferents àmbits de la recerca. Aquest any arriba a Reus de la mà d’investigadors, investigadores i docents de la Universitat Rovira i Virgili aquesta iniciativa que pretén descobrir tot el que envolta el món del vi a través d’una passejada amb la ciència com a companya de viatge. El cicle es fa amb el suport de la Facultat d’Enologia de la URV i Reus Turisme  cada xerrada va acompanyada de dos tastos de vins de la DO Priorat, col·laboradors del cicle.

04/03/2020

"El vi a l’antiguitat. De regal diplomàtic a producte social"

A càrrec de Jordi Diloli, investigador del Departament d'Història i Història de l'Art (URV).

L’arqueologia ens dona les pistes per esbrinar detalls del passat. Podem saber quan es va començar a conrear la vinya, on s’han trobat les primeres restes de vi, com se’n va expandir la producció pel món… En aquesta xerrada també coneixerem com es feia el via a l’antiguitat i va arribar a la península Ibèrica. Produïm el vi com ho feien els nostres avantpassats? Quin paper tenia en la societat? Quin gust tenia?

Pujar

18/03/2020

"El vi i la salut: mites i realitats"

A càrrec d’Anna Borrull, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Acompanyar un àpat amb una copa de vi és un fet habitual i acceptat. Però, és realment una bona companyia? Per què a les etiquetes dels vins ens adverteixen que conté sulfits? Quin paper hi tenien els polifenols? Coneixerem per què cada cop més investigadors treballen per estudiar els microorganismes implicats en el procés d’elaboració del vi, controlar les reaccions bioquímiques que es produeixen i analitzar el valor de les molècules del vi per determinar quin efecte tenen sobre el nostre organisme.

Pujar

15/04/2020

"Les catedrals del vi"

A càrrec de David Moreno, investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i Ramon Arnabat, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art (URV).

Què impulsa la construcció dels cellers cooperatius a Catalunya des de finals del segle XIX? Qui hi ha darrere d’aquest moviment? Com funcionava i s’organitzava? Coneixerem la figura d’alguns arquitectes i les seves influències. També aprendrem a identificar les formes arquitectòniques que es poden contemplar en nombrosos cellers cooperatius que hi ha, prenent com a referència les obres de l’arquitecte Cèsar Martinell a la Terra Alta.

Pujar

20/05/2020

"De la vinya al celler"

A càrrec d'Assumpta Mateos, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV)

Només a les comarques de Tarragona tenim vuit DO, una de les quals, la del Priorat, és qualificada (DOQ). Sabem quines diferències hi ha entre elles?  I quines varietats de raïm són pròpies de la nostra zona? En aquesta xerrada ens centrarem a parlar de tot el que passa a la vinya abans que el vi no arriba al celler. Ha canviat la manera de tractar el raïm? Hi afecta el canvi climàtic? I si volem fer un vi ecològic,  biodinàmic o sense sulfits? Coneixerem tot allò que passa a la vinya abans i després de la verema, i ens faran cinc cèntims dels processos d'elaboració dels diferents tipus de vins.

Pujar

17/06/2020

"L’enocomunicació. Seduir, vendre i fidelitzar"

A càrrec de Ruth Troyano, periodista i autora de la col·lecció de llibres Retrats de vi (URV).

Fer que una persona triï un vi o una experiència enoturística que desconeix depèn de molts factors. Un dels quals és, sens dubte, la informació i la imatge que li arriba del producte que ha de consumir, i en aquest procés la comunicació hi té un paper clau. En aquesta tertúlia parlarem del món de la comunicació del vi, de l'enologia i de l'enoturisme, veurem algunes de les eines i estratègies que s'utilitzen avui dia en la comunicació d'aquest aliment. També parlarem de la cultura del vi i de com la viuen les persones que el fan.

Pujar

08/07/2020

"Vins i maridatges"

A càrrec de Francesc Lladó, xef i docent a la URV.

Hi ha molts factors que determinen per què ens decantem per prendre un vi o un altre. L'ambient, l'estació de l'any, el tipus de celebració, el menjar que l'acompanyarà, fins i tot l'estat d'ànim o la música. El cultiu de la vinya també està associat a un territori amb una gastronomia, clima i costums determinats. Aquesta xerrada revelarà els secrets per fer un bon maridatge i que l'elecció del vi sigui la més adient per a cada ocasió.

Pujar

21/10/2020

"El màrqueting del vi"

A càrrec de Jaume Gené, investigador del Departament de Gestió d’Empreses (URV).

El vi s'ha convertit en un producte de consum de primer ordre. Però, què ens impulsa a comprar-lo? Què fa que ens decantem per un vi i no per un altre? En aquesta decisió intervenen molt factors que cada vegada tenen més en compte els productors i els cellers. En aquesta xerrada coneixerem com el vi es pot obrir les portes al mercat aplicant diferents tècniques de màrqueting i neuromàrqueting i quins factors determinen la decisió de compra.

Pujar

18/11/2020

"El vi, un plaer per als sentits"

A càrrec de Toni Sànchez, químic, enòleg i docent a la URV.

Com interaccionen els nostres sentits amb les molècules del vi? La percepció de les diferents aromes o defectes d'un vi, tant a escala visual, olfactiva, gustativa com  tàctil es tradueix en unes sensacions que fan que els vins ens atreguin d'una manera diferent a cadascú. En aquesta xerrada coneixerem quines pautes se segueixen en el món de la degustació professional, però també descobrirem com els nostres sentits determinen la interpretació dels tastos.

Pujar

16/12/2020

"Què hem heredat de grecs i romans?"

A càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art (URV)

Des de fa milers d'anys, el vi ha estat un element fortament lligat a celebracions i a tota mena d'esdeveniments socials. En l'època grega i romana no s'entenen alguns rituals sense la presència d'aquest producte. Però, quin simbolisme tenia? Qui en podia beure? En quines circumstàncies? En aquesta xerrada coneixerem alguns detalls sobre la iconografia que envolta el vi i quin llegat ens ha arribat.

Pujar

Amb el suport de: