Universitat Rovira i Virgili

La ciència del vi

Des del conreu més ancestral de la vinya fins al procés tecnològic més innovador al celler. En cada glop de vi s’amaga no només molta recerca històrica, també altres disciplines científiques que el converteixen en un producte viu, únic i en evolució constant. De la mà d’ investigadores, investigadors i docents de la Universitat Rovira i Virgili, aquest cicle pretén descobrir tot el que envolta el món del vi a través d’una passejada amb la ciència com a companya de viatge. El cicle “La ciència del Vi” es fa en col·laboració amb la Facultat d’Enologia de la URV. Cada xerrada anirà acompanyada de dos tastos de vins de la DO Montsant.


19/10/2023

"El vi, un plaer per als sentits"

A càrrec de Toni Sánchez, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.

Com interaccionen els nostres sentits amb les molècules del vi? La percepció de les diferents aromes o defectes d’un vi, tant a escala visual, olfactiva, gustativa com tàctil es tradueix en unes sensacions que fan que els vins ens atreguin d’una manera diferent a cadascú. En aquesta xerrada coneixerem quines pautes se segueixen en el món de la degustació professional, però també descobrirem com els nostres sentits determinen la interpretació dels tastos.

Pujar

23/11/2023

"El vi a l’organisme: mites i realitats"

A càrrec d'Anna Borrull, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV

Acompanyar un àpat amb una copa de vi és un fet habitual i acceptat. Però, és realment una bona companyia? Per què a les etiquetes dels vins ens adverteixen que conté sulfits? Quin paper hi tenen els polifenols? Coneixerem per què cada cop més investigadores i investigadors treballen per estudiar els microorganismes implicats en el procés d'elaboració del vi, controlar les reaccions bioquímiques que es produeixen i analitzar el valor de les molècules del vi per determinar quin efecte tenen en el nostre organisme.

Pujar

14/12/2023

"El màrqueting del vi"

A càrrec de Jaume Gené, investigador del Departament de Gestió d’Empreses de la URV.

El vi s’ha convertit en un producte de consum de primer ordre. Però, què ens impulsa a comprar-lo? Què fa que ens decantem per un vi i no per un altre? En aquesta decisió intervenen molts factors que cada vegada tenen més en compte els productors i els cellers. En aquesta xerrada coneixerem com el vi es pot obrir les portes al mercat aplicant diferents tècniques de màrqueting i neuromàrqueting i quins factors determinen la decisió de compra.

Pujar

18/01/2024

"De la vinya al celler"

A càrrec de Míriam Lampreave, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.

Només a les comarques de Tarragona tenim vuit DO, una de les quals, la del Priorat, és qualificada (DOQ). Aprendrem quines diferències hi ha entre elles i quines varietats de raïm són pròpies de cada zona. Ha canviat la manera de tractar el raïm? Hi afecta el canvi climàtic? I si volem fer un vi ecològic, biodinàmic o sense sulfits? Coneixerem tot el que passa a la vinya abans i després de la verema, i també els processos d’elaboració dels diferents tipus de vins.

Pujar

22/02/2024

"Els orígens de la producció i el consum a la península Ibèrica"

A càrrec de Jordi Diloli, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.

L’arqueologia ens dona les pistes per esbrinar detalls del passat. En el cas de la producció de vi, podem saber quan es va començar a conrear la vinya, on s’han trobat les primeres restes de vi, com se’n va expandir la producció per la Península... En aquesta xerrada coneixerem com es feia el vi a l’antiguitat i com va arribar a la península Ibèrica. Produïm el vi com ho feien els nostres avantpassats? Quin paper tenia en la societat? Quin gust tenia?

Pujar

21/03/2024

"La comunicació, inevitable per sentir el vi"

A càrrec de Ruth Troyano, periodista i autora de la col·lecció de llibres Retrats de Vi (URV)

Viatgem per Catalunya per conèixer diferents iniciatives culturals que posen el vi al centre, perquè més important que saber-ne, és sentir-lo. Des d'una llibreria que prescriu vins a un festival internacional de cinema on la vinya i el vi són al centre. Però també una escola rural on els alumnes aprenen per projectes entre ceps o un teatre que acull anualment un tast de vins d'alçada. Una xarxa invisible, atrevida i arriscada, que apuntala la cultura del vi al país.

Pujar

18/04/2024

"Les catedrals del vi"

A càrrec de Ramon Arnabat, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, i Cèlia Mallafré, professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV.

Què impulsa la construcció dels cellers cooperatius a Catalunya des de finals del segle XIX? Qui hi ha darrere d’aquest moviment? Com funcionava i s’organitzava? Coneixerem la figura d’alguns arquitectes i les seves influències. També aprendrem a identificar les formes arquitectòniques que es poden contemplar en nombrosos cellers cooperatius que hi ha, prenent com a referència les obres de l’arquitecte Cèsar Martinell a la Terra Alta.

Pujar

16/05/2024

"Vins i maridatges"

A càrrec de Sumpta Mateos, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.

Hi ha molts factors que determinen per què ens decantem per prendre un vi o un altre. L’ambient, l’estació de l’any, el tipus de celebració, el menjar que l’acompanyarà, fins i tot l’estat d’ànim o la música. El cultiu de la vinya també està associat a un territori amb una gastronomia, clima i costums determinats. Aquesta xerrada revelarà els secrets per fer un bon maridatge i que l’elecció del vi sigui la més adient per a cada ocasió.

Pujar

13/06/2024

"Què hem heredat de grecs i romans?"

A càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.

Des de fa milers d’anys, el vi ha estat un element fortament lligat a celebracions i a tota mena d’esdeveniments socials. En l’època grega i romana no s’entenen alguns rituals sense la presència d’aquest producte. Però, quin simbolisme tenia? Qui en podia beure? En quines circumstàncies? En aquesta xerrada coneixerem alguns detalls sobre la iconografia que envolta el vi i quin és el llegat que ha arribat fins els nostres dies.

Pujar

Amb el suport de: