Universitat Rovira i Virgili

Activitats

|Alt imatge central|

Dimecres, 11 de novembre de 2015


20:00 h. Cafè La Cantonada (C/ Fortuny, 23, Tarragona)

Ciència a La Cantonada: "La llum, l’origen dels colors... i molt més!"

Quan la llum incideix en la matèria es produeix una interacció que dóna lloc a fenòmens molt diversos. El més evident és el que proporciona color als objectes, però n'hi ha molts altres que també estem acostumats a veure. Alguns ens resulten útils, com el de les cèl·lules fotoelèctriques que controlen el tancament de les portes dels ascensors; altres són perjudicials per a la salut, com l'efecte cancerigen de l'abús de la irradiació de la llum solar a la pell. Hi ha moltes maneres d'aprofitar els efectes de la interacció de la llum i la matèria: els protectors solars, les radiografies, els raigs làser... i milers d'aplicacions més que ara ni tan sols imagineu i que es desenvoluparan en el futur. En aquesta xerrada entendreu el fonament de tots aquests fenòmens.

A càrrec de Mar Reguero, professora de Química Física a la URV.

Amb motiu de l'Any Internacional de la Llum 2015.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Cafè La Cantonada.

Més informació

Divendres, 13 de novembre de 2015


19:00 h. Centre Cultural Infant Pere (C/ Ramon Berenguer IV, 2, l’Hospitalet de l'Infant)

Ethica: el joc de les finances ètiques

Sabeu on van a parar els vostres diners quan els ingresseu en un banc? Ethica és un joc de taula per explorar l’impacte social i ambiental de les activitats bancàries, les inversions i els negocis, i per aprendre a prendre decisions més responsables sobre la gestió dels diners. L’objectiu de l’activitat és entendre com les decisions que prenem sobre els estalvis personals i les inversions afecten altres persones i territoris, per tal de poder prendre decisions de forma informada i respectuosa amb la societat i el medi ambient, a través d’iniciatives com la banca ètica.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


19:30 h. Centre de Lectura de Reus (C/ Major, 15, Reus)

L'efecte hivernacle

Quines repercussions té l’efecte hivernacle? Quina relació té aquest fenomen amb el canvi climàtic? La temperatura mitjana a la Terra i la concentració de CO2 estan íntimament relacionades. En el darrer segle, el creixement descontrolat d’aquest gas, conseqüència de la industrialització, ha fet augmentar la temperatura mitjana a un ritme sense precedents en la història. En aquesta xerrada coneixereu la incidència d’aquest gas en l’equilibri tèrmic del planeta, veureu la responsabilitat de les diverses activitats humanes en l’escalfament global i proposarem solucions que en facilitarien la seva reducció.

A càrrec de Jaume Massons, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Reus.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


19:30 h. Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre (C/ Gran Capità, 34, Amposta)

Conferència: "Un riu en perill: espècies invasores a l'Ebre"

L'objectiu d'aquesta activitat és donar a conèixer els peixos del tram baix del riu Ebre, les amenaces a les quals estan sotmesos, i alguns dels mètodes de captura que s’empren en el seu estudi.

A càrrec de Nuno Caiola, investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

Organitza: Parc Natural del Delta de l'Ebre, Museu de les Terres de l'Ebre i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Col·labora: Antena del Coneixement d'Amposta.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


Dissabte, 14 de novembre de 2015


10:00 h. Embarcador d'Amposta (Av. de Sant Jaume, 1, Amposta)

Un riu ple de peixos: coneguem els peixos del riu Ebre

Taller per conèixer els peixos de l’Ebre i demostració de captura científica amb pesca elèctrica.

Organitza: Parc Natural del Delta de l'Ebre, Museu de les Terres de l'Ebre i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Col·labora: Antena del Coneixement d'Amposta.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


11:00 h. Casa Castellarnau (C/ Cavallers, 14, Tarragona)

Simetries en els mosaics de la Casa Castellarnau

L'observació dels mosaics que trobem en diferents indrets de la Casa Castellarnau origina emocions estètiques que es poden llegir des de diversos camps del coneixement. En aquesta activitat no només ens fixarem en la seva bellesa, sinó que introduirem conceptes associats a l'estudi de la simetria. I és que, des de l'òptica matemàtica, la repetició d'un patró o disseny seguint certes pautes és una solució estètica que s'ha utilitzat i se segueix utilitzant en les arts decoratives, donant lloc a diversos objectes geomètrics. Us convidem a una visita en què, a més d'admirar aquesta casa noble del segle XV, aprendreu a observar el patrimoni des de la profunditat de mirada d'un matemàtic.

A càrrec de Ramon Nolla i ​Ramon Masip, professors de matemàtiques a l'Institut Pons d'Icart.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Museu d'Història de Tarragona.

Més informació i inscripcions: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat


11:00 h. Centre Cívic de Sant Salvador (Av. dels Pins, s/n, Tarragona)

Taller de química familiar

Sabíeu que darrera de l’amor, de l’elaboració de les salses, de les agulletes, dels pets o de la cocció d’un ou dur s’amaguen fenòmens químics? La química no és dolenta, ni ha de ser obligatòriament avorrida, malgrat que els qui l'expliquem podem ser una mica freaks. En aquest taller parlarem de química de forma amena i mostrarem alguns aspectes de la química quotidiana a través de vídeos i demostracions amb explicacions científiques.

A càrrec de Laureano Jiménez, enginyer químic a la URV i divulgador científic.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Tarragona.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


11:00 h. Vil·la Romana de Barenys (C/ Lluís Domènech i Muntaner, s/n, Salou)

Homes i pedres: les eines de la prehistòria

Com eren les eines que fabricaven els nostres avantpassats? Materials com fusta, sílex o quars servien per construir destrals, puntes de sageta, ganivets... A més, fregant dues fustes eren capaços d’obtenir foc. En aquest taller retrocedireu fins a la prehistòria, un període històric que tant ens ajuda a entendre com som avui en dia els humans, i coneixereu quin és el mètode científic que utilitzen els prehistoriadors per estudiar-la.

A càrrec de Miquel Guardiola, investigador a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Col·labora: Antena del Coneixement de Salou.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


19:00 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Big Van, científics sobre rodes

Aquesta companyia d'investigadors convertits en monologuistes ens introdueix, de manera senzilla i divertida, en els últims avenços sobre genètica, astronomia, tecnologia i altres temes científics d'actualitat, posant l'art, la creativitat i l'humor al servei de la ciutadania. Si vols conèixer, de forma distesa i divertida, si podem ser invisibles, què ens diferencia i ens fa semblants a altres persones, per què els físics s'entossudeixen a col·lidir partícules, com un tumor enganya les nostres defenses, o com es guanya una carrera a un terratrèmol, no dubtis a venir, gaudir... i preguntar els dubtes que tinguis!

Preu: 6 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


Dilluns, 16 de novembre de 2015


A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Cotxes amb piles... de combustible?, Complement per torretes, Objectes voladors?, Com es netegen les aigües residuals?, Llet de colors, Vols fabricar polímers?, Trabucaires, Ferro als aliments?, Caixa negra. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9:30 a 13:30 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


18:00 h. Mobile World Centre Espacio Movistar (C/ Fontanella, 4, Barcelona)

IV Torneig interuniversitari RYM

Saps quantes vegades ens batega el cor en un dia normal? Sabies qui va ser Yuri Gagarin? Research your mind (RYM) és un joc sobre ciència, de preguntes i respostes, que pretén promoure la ciència entre els joves de forma educativa i lúdica. Enguany se celebra la 4a edició del Torneig interuniversitari RYM, on cada universitat catalana presenta un equip format per dos estudiants de primer curs de grau, i els guanyadors reben diferents premis.

Organitza: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Més informació


Dimarts, 17 de novembre de 2015


A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Cotxes amb piles... de combustible?, Complement per torretes, Objectes voladors?, Com es netegen les aigües residuals?, Llet de colors, Vols fabricar polímers?, Trabucaires, Ferro als aliments?, Caixa negra. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9:30 a 13:30 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Teatre Bartrina (Pl. del Teatre, 1, Reus)

"Ciència al teatre"

Final del concurs "Vols saber què investigo?" + Big Van, científics sobre rodes

Qui diu que la ciència no pot ser divertida? Us hem preparat un matí de monòlegs científics que us deixaran amb la boca oberta i us faran gaudir d'allò més! Durem a terme la fase final del tercer concurs Vols saber què investigo?, en el qual set estudiants de doctorat de la Universitat explicaran què estan investigant en un llenguatge entenedor i atractiu. Tots ells fan recerques molt complexes i importants, però tindran la mateixa habilitat a l'hora de comunicar-se? L'acte estarà presentat pels Big Van, científics sobre rodes, els quals canviaran la vostra visió sobre la ciència amb els seus divertidíssims monòlegs.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili i Antena del Coneixement de Reus. Col·labora: Centre de Lectura de Reus, Teatre Bartrina i Diputació de Tarragona.

Més informació


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


18:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. dels Països Catalans, 16, Tarragona)

Química en família: feu el vostre perfum

La química pot ser sorprenent, divertida... però també familiar! En aquesta activitat els nens i nenes tindreu l'oportunitat de participar en diferents experiments químics, d'on sereu els principals protagonistes. Enguany fareu perfum a partir d'essències de plantes, veureu la resistència dels bolquers, fareu una reacció que desprèn molta llum, desxifrareu pistes secretes i fareu columnes de colors. Així, passareu una estona divertida i entretinguda, mentre apreneu que la química forma part de tot el que ens envolta.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d'entre 7 i 12 anys. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / iciq(ELIMINAR)@iciq.es


19:00 h. Sala d’actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Conferència: "Catàleg de paisatges de l'Odissea"

Una proposta per apropar el patrimoni unint la literatura i la història, que arriba al seu desè aniversari. Per celebrar-ho, ens apropem a la base de la nostra cultura i de la literatura universal amb la lectura de l'Odissea d'Homer. Per aprofundir en aquest text comptarem amb la participació de diferents conferenciants que ens aproparan, des de diferents punts de vista, a aquesta obra mestra, plena de bellesa i de profunda humanitat.

A càrrec de Carles Garrido, periodista i escriptor.

En el marc del cicle Llegim el patrimoni. Literatura i història.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Col·labora: Biblioteca Pública de Tarragona i Taller de Lectura de l'ONCE.

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


Dimecres, 18 de novembre de 2015


A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Cotxes amb piles... de combustible?, Complement per torretes, Objectes voladors?, Com es netegen les aigües residuals?, Llet de colors, Vols fabricar polímers?, Trabucaires, Ferro als aliments?, Caixa negra. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9:30 a 13:30 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


18:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. dels Països Catalans, 16, Tarragona)

Química en família: feu el vostre perfum

La química pot ser sorprenent, divertida... però també familiar! En aquesta activitat els nens i nenes tindreu l'oportunitat de participar en diferents experiments químics, d'on sereu els principals protagonistes. Enguany fareu perfum a partir d'essències de plantes, veureu la resistència dels bolquers, fareu una reacció que desprèn molta llum, desxifrareu pistes secretes i fareu columnes de colors. Així, passareu una estona divertida i entretinguda, mentre apreneu que la química forma part de tot el que ens envolta.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d'entre 7 i 12 anys. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / iciq(ELIMINAR)@iciq.es


18:00 h. Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (Av. de la Universitat, 1, Reus)

La recerca en aliments per la salut: coneix el CTNS

Els aparadors dels supermercats i les botigues d'alimentació estan farcits de productes que afirmen que ajuden a disminuir el colesterol, a lluitar contra l'osteoporosi, a estimular les nostres defenses i a assolir molts altres efectes beneficiosos per a la salut. Són els anomenats aliments funcionals. El Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) ofereix serveis científics i tecnològics en tot allò que té a veure amb el consum d’aliments i la salut, sobretot pel que fa als aliments funcionals. Voleu saber com es treballa en aquest centre? Què hi fan els investigadors? Com s’aconsegueix que un aliment tingui un perfil nutricional saludable?

A càrrec de Núria Canela i Ignasi Papell, investigadors al Centre Tecnològic de Nutrició i Salut.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS).

Més informació i inscripcions: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat


19:30 h. Casal Cultural de la Pobla de Mafumet (Av. de la Generalitat, 20, la Pobla de Mafumet)

Experimenteu amb robots

Us imagineu que podeu construir el vostre propi robot? En aquest taller us proposem una activitat sobre robots mòbils (amb rodes), on els participants podreu programar un robot educatiu (model NXT de la marca LEGO) i fer que es mogui a partir de la informació dels sensors. Així, podreu treballar amb robots reals i veure algunes demostracions de les possibilitats que tenen aquests aparells.

A càrrec d'Albert Oller, professor d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de la Pobla de Mafumet.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


Dijous, 19 de novembre de 2015


A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Cotxes amb piles... de combustible?, Complement per torretes, Objectes voladors?, Com es netegen les aigües residuals?, Llet de colors, Vols fabricar polímers?, Trabucaires, Ferro als aliments?, Caixa negra. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9:30 a 13:30 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


18:00 h. Hospital Universitari Institut Pere Mata (Ctra. de l'Institut Pere Mata, s/n, Reus)

Institut Pere Mata: 100 anys de ciència

Com ha canviat l'atenció als trastorns mentals en els més de 100 anys d'història de l'Institut Pere Mata? En aquesta activitat els assistents podran conèixer el context històric, els orígens de l'atenció a aquest tipus de trastorns i l'activitat científica inicial, en un presentació al nostre recinte modernista. Tot seguit es visitarà el nou recinte d'hospitalització, on s'exposarà l'evolució del coneixement i les noves formes d'atenció i de recerca al centre.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Hospital Universitari Institut Pere Mata.

Més informació i inscripcions: 977 333 338 / docencia(ELIMINAR)@peremata.com


19:00 h. Sala d’actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Conferència: "Un nou viatge a Ítaca (Grècia, viatge de tardor)"

Una proposta per apropar el patrimoni unint la literatura i la història, que arriba al seu desè aniversari. Per celebrar-ho, ens apropem a la base de la nostra cultura i de la literatura universal amb la lectura de l'Odissea d'Homer. Per aprofundir en aquest text comptarem amb la participació de diferents conferenciants que ens aproparan, des de diferents punts de vista, a aquesta obra mestra, plena de bellesa i de profunda humanitat.

A càrrec de Xavier Moret, periodista i escriptor especialitzat en viatges.

En el marc del cicle Llegim el patrimoni. Literatura i història.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Col·labora: Biblioteca Pública de Tarragona i Taller de Lectura de l'ONCE.

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


19:30 h. Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre (Pl. de la Llanterna, 4, Móra d'Ebre)

Un univers de cristalls

Sabeu que trobem cristalls a tot arreu? La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d'estructures cristal·lines. Partint d'aquesta definició i a través d'un reguitzell d'imatges, farem un recorregut trepidant fins a l'interior de la matèria per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Cordeu-vos els cinturons, que comença un viatge a un univers de cristalls!

A càrrec de Joan J. Carvajal Martí, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Móra d'Ebre.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


20:00 h. Centre Cultural de Cambrils (C/ Sant Plàcid, 18, Cambrils)

Estimulació dels sentits: vista, olfacte i gust

En aquest taller us submergireu en el món de la percepció i els sentits: com funcionen, com interaccionen i quina suggestió provoca aquesta relació. La sessió començarà amb una introducció sobre els sentits emprats a l’alimentació, i després es faran diverses proves a la sala de tast, on els participants descobrireu els aromes i els gustos. Amb aquest taller aprendreu que l’estimulació dels sentits va més enllà del món del vi!

A càrrec d'Antoni Sánchez-Ortiz, professor del curs de Sommelier a la URV.

En aquest taller no es tastaran begudes alcohòliques.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Cambrils.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


Divendres, 20 de novembre de 2015


A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Cotxes amb piles... de combustible?, Complement per torretes, Objectes voladors?, Com es netegen les aigües residuals?, Llet de colors, Vols fabricar polímers?, Trabucaires, Ferro als aliments?, Caixa negra. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9:30 a 13:30 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


22:00 h. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Clàssics a escena: l'Odissea

Una nova proposta de posada en escena de textos clàssics de Sergi Xirinacs, amb el col·lectiu de teatre popular TeclaSmit. En aquesta ocasió us oferim el clàssic dels clàssics, l'Odissea, en què podreu participar del retorn d'Ulisses a Ítaca, després de la guerra de Troia, en un viatge ple d'aventures.

En el marc del cicle Llegim el patrimoni. Literatura i història.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i col·lectiu de teatre popular TeclaSmit.

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


Dissabte, 21 de novembre de 2015


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta sessió és oberta i està adreçada a un públic familiar. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat


11:00 h. Centre Excursionista Queralt (C/ Forn de Baix, 13, Santa Coloma de Queralt)

La comprensió de l'espai geogràfic

Sou dels que sempre us perdeu quan viatgeu? El vostre sentit de l’orientació us juga males passades? En aquest taller us ensenyarem a confeccionar una brúixola casolana amb una agulla i un imant, i a usarla per orientar-vos. També treballarem i entendrem les escales dels mapes i plànols, i aprendrem a passar de l’escala 1:1 a l’escala 1:2. En tercer lloc, aprendrem a mesurar distàncies d’un mapa amb un curvímetre tècnic i amb un de casolà. Per acabar, treballarem la manera d’orientar-se i comprendre les unitats geogràfiques fonamentals sobre un mapa de Catalunya en relleu. Després d’aquestes quatre experiències, no hi haurà mapa que se us resisteixi!

A càrrec de Víctor Grau, investigador al grup de recerca Investigació Didàctica i Continguts Curriculars de la URV.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Antena del Coneixement de Santa Coloma de Queralt.

Més informació sobre la Setmana de la Ciència al Campus Extens


18:00 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Els petits més grans: les faules de l'equilibri

Voleu saber què s'amaga enmig d'un bonic hort ple de fruiters, hortalisses i flors quan arriba la primavera? Amb l'ajuda d'una lupa de científic, ens acostarem a la seva vida diària i entendrem les relacions que hi ha entre ells i el seu entorn en un sistema que necessita estar sempre en un bonic i delicat equilibri.

A càrrec d'Artristras Teatre.

Aquesta activitat està adreçada a un públic familiar.

Preu: 6 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


Diumenge, 22 de novembre de 2015


A partir de les 10:00 h. Diversos espais

Portes Obertes als centres del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Jornada de Portes Obertes als següents centres:

  • Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)
  • Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona (Av. Ramón y Cajal, 84, Tarragona)
  • Vil·la romana dels Munts (Pg. del Fortí, s/n, Altafulla)
  • Vil·la romana de Centcelles (Afores, s/n, Constantí)

Entrada lliure. Horari: de 10 a 14 h. Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


11:00 h. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Divertim-nos amb els romans!

Sabeu com jugaven els nens i nenes de l'antiga Tarraco? En aquesta activitat ho podreu esbrinar i també practicar. Coneixereu Tarraco i el món romà a través dels seus jocs i espectacles públics, de manera lúdica i participativa. Veureu que els jocs de l'època no eren tan diferents dels que podeu practicar avui dia amb els vostres amics i amigues!

Aquesta activitat està adreçada a un públic familiar.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


Dimecres, 25 de novembre de 2015


11:30 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dijous, 26 de novembre de 2015


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Divendres, 27 de novembre de 2015


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Altres activitats


Del 16 al 20 de novembre de 2015. Museu del Port (Refugi 2 del Moll de Costa, Tarragona)

Descobreix el sòl del port

Voleu saber com és el sòl característic d'un moll artificial? I quina diferència té amb un de natural? En aquest taller didàctic visualitzareu una litografia d'un moll i descobrireu les diferències amb el terra natural i la seva biologia. A més, veureu els diferents tipus de terra, els quals contaminarem per observar com aquests contaminants afecten l'aigua del subsòl, alterant-hi la vida.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 5è i 6è curs) i ESO. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional dels Sòls 2015.

Organitza: Port de Tarragona.

Més informació