Universitat Rovira i Virgili

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès


 

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, en una memòria que va llegir a l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Avui, més de 200 anys després, encara es respecten els seus valors, millorats per la major precisió dels mètodes analítics moderns.

La ruta científica Antoni de Martí i Franquès. Un científic universal és una recreació teatralitzada didàctica de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments. Els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la vida i la recerca de Martí i Franquès, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu, passant per l'indret on tenia el laboratori al carrer Santa Anna. Aquesta activitat està dissenyada per l'agència Itinere Turisme & Cultura i la URV.
 

L'experiment de Martí i Franquès sobre la composició de l'aire


 

Més informació: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat

Amb la col·laboració del Museu d’Història de Tarragona

   
  • Activitat adreçada als centres educatius.
  • Sessions gratuïtes per als escolars: els dies 7 (dt.), 8 (dm.), 9 (dj.), 10 (dv.), 14 (dt.), 15 (dm.), 16 (dj.), 17 (dv.) de novembre de 2023, en el marc de la Setmana de la Ciència. Les inscripcions ja estan tancades perquè s'han cobert totes les places. Moltes gràcies per l'interès i disculpeu les molèsties.
  • Hora: 11.00 h.
  • Durada: 1 h 45 min.
  • Punt de trobada: Portal del Roser, Tarragona.
  • Nivell recomanat: a partir de 4t d'ESO. A cada centre se li podran adjudicar un màxim de dues visites. En cas que en quedin de disponibles es podran distribuir entre els centres que en demanin més de dues.
  • Número màxim d'alumnes per sessió: 25 (grups classe tancats).
  • Sessió oberta a la ciutadania: 18 de novembre a les 11.30 h. Per a fer la inscripció és necessari especificar el nom i cognom de totes les persones que hi assistiran, les edats i un telèfon mòbil de contacte. Inscripcions en aquest enllaç.
  • Més informació: Vídeo sobre aquesta activitat 

Coneix qui va ser Antoni de Martí i Franquès