Universitat Rovira i Virgili

Programa de ràdio

|Alt imatge central|

La divulgació de l'activitat científica generada a l'entorn de la URV i del CEICS té el seu propi espai a les ones hertzianes. En aquest programa de ràdio, els investigadors de la Universitat parlen sobre els projectes que tenen en marxa, expliquen els darrers resultats que han obtingut, i donen les claus de com aquests resultats poden canviar la forma com vivim en pocs anys. També hi ha temps per a l'actualitat de la URV i les activitats que organitza. L'espai s'emet els dimarts, quinzenalment, a les 12 h a Tarragona Ràdio (96.7 FM), dins del magazine matinal de l'emissora. Està produït per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV i del CEICS, i realitzat per Tarragona Ràdio.
 

10/06/2014

Sensors per detectar gel a les ales dels avions

Un nou sensor òptic que ha patentat la URV permet detectar gel a les ales dels avions, millorant la tecnologia existent. Es tracta d'un projecte entre Europa i Japó, desenvolupat pel grup de recerca de Física i Cristal·lografia dels Materials (FiCMA) de la Universitat, i on també hi col·labora el CESDA. Els sensors tenen una mida d'un mil·límetre i es poden distribuir en diferents punts de l'ala per detectar el problema i actuar de forma més eficient. A més, el dispositiu no pertorba l'aerodinàmica de l'aparell, i es pot situar en altres parts on l'acumulació de gel es pot convertir en un perill per a la seguretat. Els responsables del projecte esperen que els sensors entrin en la fabricació en sèrie de les aeronaus. Francesc Díaz és coordinador del projecte al grup de recerca FiCMA de la URV, i Miquel Traveria és físic i professor investigador al CESDA.

Pujar

27/05/2014

Concurs de Cristal·lografia a l'Escola

El Concurs de Cristal·lografia a l'Escola pretén difondre aquest camp d'estudi entre l'alumnat de secundària. L'Institut Vila-seca ha estat guardonat a la final espanyola. Ens acompanyen Magdalena Aguiló, catedràtica de cristal·lografia a la URV; i Andreu Faro, professor de física i química de l'Institut Vila-seca.

Pujar

29/04/2014

Recerca biomèdica per millorar la salut

Us parlem de dues recerques de la Unitat de Recerca Biomèdica. Aquests investigadors de la URV han desenvolupat un mètode que permet detectar la malaltia hepàtica amb només una anàlisi de sang, sense biòpsia. Es tracta d'un avenç pioner, que s'emmarca en una ciència relativament moderna: la metabolòmica. També us expliquem els beneficis per a la circulació que té el consum de la flor del Bissap, una planta que sobreviu al desert. Ens acompanya l'investigador de la Unitat Jordi Camps.

Pujar

08/04/2014

Predir el comportament de xarxes complexes

Us presentem una eina desenvolupada a la URV que permet predir conflictes en un equip de treball. És fruit de l’estudi del grup de recerca SEES:lab, de l'ETSEQ, en el marc de tres projectes de recerca internacionals. L'eina permet analitzar xarxes complexes (aquelles formades per les interaccions entre les unitats d'un sistema, com per exemple les xarxes socials) i predir-ne el seu comportament. Aquesta es pot aplicar tant a problemes socioeconòmics com biològics: permet anticipar conflictes en equips, però també identificar incompatibilitats entre medicaments, de forma fàcil i ràpida. Marta Sales-Pardo és investigadora del grup SEES:lab, i Toni Vallès n'és doctorand.

Pujar

25/03/2014

Projectes de recerca en microbiologia

Us parlem de dos projectes europeus de recerca en què hi participa la Unitat de Micologia i Microbiologia Ambiental de la URV. La catedràtica Maria José Figueras ens parla sobre la qualitat de l'aigua, i Javier Capilla ens explica el seu estudi sobre com combatre els fongs.

Pujar

11/03/2014

Prevenir la discriminació a les xarxes socials

Els dies 13 i 14 de març es fa a Barcelona la conferència internacional Digital Discrimination and Social Networks, un espai d'intercanvi d'experiències, coneixements i reflexions amb l'objectiu de treballar al voltant de les noves formes d'expressió de la discriminació en les xarxes socials. El professor David Dueñas, de Sociologia de la URV, hi presenta dijous els resultats de la recerca desenvolupada a l'ICUD (Internet: Creatively Unveiling Discrimination), finançat per la UE, en què han participat també els membres del grup de recerca SBRlab (Social and Business Research Lab) Ángel Belzunegui i Mario Arias.

Pujar

25/02/2014

URV Ciutadana per a majors de 55 anys

Avui us presentem la URV Ciutadana, el programa per a majors de 55 anys que els permet anar a la universitat, cursar assignatures i conviure amb la resta d'estudiants. Ens acompañen Maria Bargalló, vicerectora d'Estudiants i Comunitat Universitària; i M. Carmen Pereira Serrano, estudiant des del curs 2008-09.

Pujar

11/02/2014

Laureano Jiménez i el personatge de Wolframio

Laureano Jiménez és investigador de l'ETSEQ i fa anys que es dedica a la divulgació científica entre els joves i els col·lectius que tenen dificultats per accedir a aquests continguts. Ho fa a través d’un personatge, Wolframio, i de les xerrades divulgatives que fa als instituts, aules de la gent gran, per a professors... La seva faceta d'investigador inclou l'aplicació de models matemàtics a la millora ambiental de processos per a empreses com Repsol, EMT o Exxon; aspectes d'exclusió social motivats pel diferent accés als estudis universitaris per part de diferents sectors de la societat; i el rol de l’educació superior en les "transicions" del mercat.

Pujar

14/01/2014

Curs sobre gènere a l'Observatori de la Igualtat

Ens acompanya Imma Pastor, responsable de l'Observatori de la Igualtat de la URV. Al febrer comença el curs Integració europea i gènere, un mòdul que se centra en l'anàlisi de la legislació més recent, les iniciatives europees en matèria d'igualtat, el funcionament institucional, els processos de decisió de la UE i els mecanismes que guien les principals polítiques d'igualtat dels països membres.

Pujar

17/12/2013

Les Antenes del Coneixement compleixen 5 anys

Parlem sobre les Antenes del Coneixement de la URV, que la setmana passada van celebrar el seu cinquè aniversari. Volem conèixer la seva funció, activitats, quantes n'hi ha, qui hi pren part i la seva vinculació amb el territori. Per això ens acompanyen Josepa Garreta, responsable tècnica de les Antenes del Coneixement, i Xavier Martínez, coordinador d'activitats.

Pujar

03/12/2013

Innovation Hub i jardins verticals

Avui us presentem l'Innovation Hub. Ens acompanyen Franscisco Andrade, el seu responsable; i Xavier Rius, que ha creat una empresa de jardins verticals intel·ligents.

Pujar

19/11/2013

Fòrum CEICS 2013: connectem per crear valor

El Fòrum CEICS convoca, sota el lema "Connectem per crear valor", més d'una setmana d'activitats relacionades amb la innovació. L'acte central és InnovAcció, una marató d'innovació de dotze hores a l'Espai Tabacalera de Tarragona. Ens acompanya Jordi Cartanyà, director del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud.

Pujar

05/11/2013

25 anys dels estudis d’Enologia a la URV

Avui celebrem els 25 anys d'història dels estudis d'Enologia a la URV. Ho fem des de la vessant experimental i productiva, amb Joan Miquel Canals, actual degà i responsable durant anys del Mas dels Frares; i des de la vessant de la recerca, amb Albert Bordons, exdegà i investigador del Grup de Biotecnologia Enològica.

Pujar

22/10/2013

Com pot el sector de la hosteleria estalviar energia?

Com s’ho pot fer el sector de la hosteleria per estalviar energia? A aquesta pregunta donarà resposta la jornada organitzada per la URV demà al Centre Cívic de Salou. Ens ho explica Jaume Orteu, coordinador de formació de l’Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda.

Pujar

08/10/2013

'Talent jove', un programa avançat de física i matemàtiques per estudiants de secundària

Avui us presentem Talent jove, un programa avançat de física i matemàtiques per estudiants de secundària que desenvolupa enguany la URV com a novetat. Es tracta d’un programa d'alta exigència formativa i científica, que planteja l'adquisició de coneixements científics de nivell superior al programa escolar de batxillerat i aporta una formació complementària i avançada per cultivar i potenciar el talent científic dels alumnes. Ens acompanya Francesc Díaz, professor de física química i coordinador del programa.

Pujar

Imatge de capçalera: Daniel Maissan.

Tarragona Ràdio

afegir logo onda cero