Universitat Rovira i Virgili

L'ICAC, l'IPHES i l'ICIQ participen en el programa "Bojos per la Ciència" destinat als escolars catalans

El programa "Bojos per la Ciència" s'adreça als estudiants de batxillerat que tinguin interès i mostrin aptituds en el camp de les ciències. Les sessions es duen a terme els dissabtes de l'any vinent, i s'hi tractaran temes científics actuals.

Amb aquesta inicitiva, en la que hi prenen part tres dels instituts del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud, els estudiants tenen l'oportunitat d'aprofundir en la teoria i les tècniques científiques en el diferents camps científics proposats que aquest any són: química, bioquímica, biomedicina, noves tecnologies, arqueologia, economia, etc. Treballen en el propi centre, juntament amb investigadors, per experimentar com es fa ciència en un centre de recerca internacional, fet que els permet guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies d'avantguarda, així com posicionar-se per a una possible carrera professional dins la branca científica que hagin escollit.

Aquest programa, que acollirà 25 alumnes de 1r de Batxillerat i que tindrà una durada d'un any el promou la Fundació Catalunya-La Pedrera i té com a objectiu apropar la recerca que es desenvolupa en els centres d'investigació de Catalunya als escolars i fomentar en ells la vocació científica.

Bojos per l'arqueologia

En el marc de les sinergies establertes entre l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), s'ha creat el programa "Bojos per l'Arqueologia", un curs de formació dirigit a fomentar la vocació científica per l'arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural entre els alumnes de primer de batxillerat de Catalunya.

En aquest curs, que es realitzarà durant 18 caps de setmana (6 caps de setmana a cada centre) de gener a desembre de 2014, els participants tindran l'oportunitat d'ampliar, de la ma de reconeguts especialistes, els seus coneixements sobre Prehistòria i Evolució Humana, Arqueologia Clàssica i la Conservació i Preservació del Patrimoni Cultural. També es donaran a conèixer els mètodes d'excavació i registre i l'anàlisi dels objectes recuperats als jaciments i com es feien i amb quins materials les construccions i tombes fa més de 2000 anys. Com a element de connexió amb el present, podrem conèixer com es museïtzen les restes arqueològiques, visitar un jaciment arqueològic o passejar-nos per un centre d'arqueologia subaquàtica.

Bojos per la Química

Aquest és un curs  dirigit als estudiants del primer any de batxillerat amb especial interès i talent per la química. Els estudiants podran experimentar el mètode científic en primera persona en un centre de recerca internacional;  millorar el seu coneixement de la teoria i les tècniques científiques en el camp de la química; treballaran amb joves científics professionals, que els assessoraran i guiaran durant el procés; i trobar una visió clara per a decidir si volen seguir una carrera professional relacionada amb les ciències químiques

El curs combina sessions teòriques i activitats experimentals pràctiques, que es duran a terme, també,  durant 18 dissabtes. El curs tractarà 12 temes de química diferents, incloent les principals reaccions químiques, presentats pels estudiants de doctorat i postdoctorats ICIQ. I cada sessió es dividirà en dues parts:La primera serà una xerrada teòrica sobre un tema específic, i, la segona, la visualització pràctica mitjançant experiments químics.

Durant el curs es reforçarà la idea d'introduir als alumnes rutines i mètodes científics d'investigació bàsica. A part, en cada sessió hi assistirà un científic de l'ICIQ o de la Universitat Rovira i Virgili a donar una xerrada d'uns 30-45 minuts.

Tots cursos són gratuïts i podran formar-hi part els 25 millors alumnes que se seleccionin d'entre totes les inscripcions rebudes. El període d'inscripcions estarà obert des del 18 de setembre fins el 17 d'octubre de 2013.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Imatge d'un dels tallers que es realitzen a l'ICIQ amb estudiants de secundària.