Universitat Rovira i Virgili

La URV organitza tallers científics per a estudiants i cursos de formació a professors de secundària

EstiURV ofereix formació als estudiants de 4t d'ESO sobre diferents disciplines que s’imparteixen a la URV. També arrenquen els cursos del programa Aprofundiments, dirigits a la formació de professors de secundària.

Després dels bons resultats de les dues edicions anteriors, el dilluns 13 de juliol es posaran en marxa els tallers del programa EstiURV. En total hi participaran 200 alumnes de 4t d'ESO de les comarques de Tarragona que han presentat la nota mitjana (d'ESO o de matèries específiques, depenent del curs)  i una carta de motivació. L'objectiu dels tallers és oferir als estudiants de secundària formació científica sobre les diferents disciplines que s'imparteixen a la Universitat, de manera que eixamplin els seus coneixements i que els desperti vocacions científiques i professionals.  Tots els cursos tenen una part teòrica i una pràctica.

Aquests són els vuit cursos que conformen l'EstiURV, que enguany es realitzaran del 13 al 17 de juliol:

 • La biotecnologia a la teva taula. La finalitat és conèixer el concepte i les bases de la biotecnologia a través d'un aliment transgènic. Aplicaran i aprendran a dissenyar un protocol experimental per a saber si un aliment de consum habitual és d'origen transgènic. Mitjançant xerrades, jocs i debats analitzaran aspectes teòrics i pràctics de l'aplicació de la biotecnologia al mon de l'alimentació dels éssers vius.
 • Evoluciona. En aquest curs es tractarà l'arqueologia prehistòrica com a disciplina que s'imparteix a la URV. Els curs es divideix en diferents especialitats (Paleobotànica, Tecnologia lítica, Restauració, Evolució Humana i Zooarqueologia). Les quatre hores de cada classe es dividiran entre teoria i pràctica.
 • Introducció al dibuix tècnic a les enginyeries. L'activitat pretén introduir l'alumne als conceptes bàsics de la representació gràfica a l'enginyeria, mitjançant metodologies tradicionals i TIC. Per aquesta finalitat, s'oferiran conceptes bàsics de CAD. Es farà representació gràfica normalitzada de peces, tant geomètriques com mecàniques;  representació de talls i seccions de peces i acotació normalitzada.
 • GREATLIE: GEt REady To Learn In English. El curs GREATLIE-2 planteja una aproximació interdisciplinària a l'adquisició de coneixements en anglès, alhora que incideix en la pràctica oral i escrita de la llengua anglesa. Va adreçat a estudiants  amb un nivell d'anglès excel·lent que en el futur hagin de cursar assignatures del seu currículum en aquesta llengua, i pretén facilitar les eines necessàries per enfrontar-se a continguts científics i humanístics utilitzant com a llengua vehicular l'anglès.
 • Física i tecnologia del S. XXI: una setmana de ciència engrescadora. Aquest curs està dirigit a estudiants que estiguin interessats en les ciències experimentals com la Física. El curs consistirà en cinc activitats amb contingut teòric i pràctic relacionades amb la Física.
 • Química i Bioquímica. Aquest curs està dirigit a estudiants interessats en les ciències experimentals com la Química, la Bioquímica o la Biologia. El curs consistirà en cinc activitats amb contingut teòric i pràctic, tres relacionades amb la Química, una relacionada amb la Bioquímica i la Biologia, i una referent a la innovació en resolució de problemes.
 • Robòtic@. Es pretén introduir als participants al món de l'enginyeria a través dels robots mòbils i l'ús de les TIC. En un ambient de treball tecnològic, s'introduirà al món de la programació, la mecànica, l'enginyeria de sistemes, el control i l'electrònica. El mètode d'aprenentatge es basarà en reptes que hauran de resoldre mitjançant treball en grup.
 • Formes tridimensionals amb eines informàtiques: del modelat a l'impressió 3D. La representació tridimensional d'objectes és un tema actual i de gran projecció. Existeixen diversos programes informàtics que ofereixen la possibilitat d'obtenir grans resultats; no obstant, el programa informàtic anomenat Sketchup ho permet fer de manera intuïtiva i eficaç. D'altra banda, i donant continuïtat al món del modelat tridimensional, s'introduirà als estudiants a la tecnologia de l'impressió 3D.

Formació per  a professors

Aquest juliol  també s'impartiran  els cursos de formació dirigits als professors de secundària sobre els coneixements i la recerca generats en les diferents disciplines acadèmiques, el que s'anomena programa Aprofundiments. Entre el 6 i 10 de juliol s'impartiran un total de sis cursos de diferents disciplines Més enllà de les lectures obligatòries: la formació de la lectura adulta (el desenvolupament del gust),Tallers de programació amb Scratch per a secundària, Aplicacions de l'Etnografia als treballs de recerca de batxillerat, Herramientas para la tutorización y elaboración de un buen treball de recerca, Robòtica educativaLa literatura en el Aula de Bachillerato.

Compartir

 • Twitter
 • Google+
 • Facebook
 • Linkedin

Pujar

Estudiants de 4t d'ESO prenent part a un dels tallers de l'última edició d'EstiURV.

Professors de secundària formant-se en un curs del programa Aprofundiments 2014.