La ciència no només és als laboratoris, sinó que podem trobar-la en tot allò que ens envolta. El cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol pretén apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics. L'objectiu és treure el coneixement de la universitat i els centres de recerca, i portar-lo a un entorn social i relaxat: el cafè del Teatre Metropol de Tarragona. Diferents investigadors explicaran conceptes bàsics de la seva feina, clau per a la humanitat, sobre qualsevol àmbit del coneixement.
12/11/2014
"Un univers de cristalls"
A càrrec de Joan J. Carvajal Martí, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.
Sabeu que trobem cristalls a tot arreu? La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d'estructures cristal·lines. Partint d'aquesta definició i a través d'un reguitzell d'imatges, farem un recorregut trepidant fins a l'interior de la matèria per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Cordeu-vos els cinturons, que comença un viatge a un univers de cristalls!
Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014. En el marc de la Setmana de la Ciència.
10/12/2014
"Vida extraterrestre: realitat o ficció?"
A càrrec de Laureano Jiménez, professor d'Enginyeria Química a la URV.
La vida no és un do diví que ens ha atorgat una multitud d'éssers totpoderosos i invisibles. Els elements químics necessaris per a la vida es troben en un gran nombre de planetes i satèl·lits del nostre sistema solar. Les condicions perquè aparegui la vida no són tan freqüents, però també hi ha un bon grapat de candidats. De tota manera, el que és realment improbable és que dues civilitzacions tecnològiques contactin. Sembla, doncs, que la vida és una propietat de la matèria: de seguida que les condicions hi són propícies, la matèria tendeix a organitzar-se en estructures complexes. I l'univers és immens...
14/01/2015
"Qui fabrica les paraules noves?"
A càrrec de Jordi Ginebra, professor de Filologia Catalana a la URV.
Cada dia observem que es creen paraules noves. De sobte, algú diu "estic emparanoiat" en comptes de dir "tinc una paranoia". Els joves d'ara diuen "estic margi" quan volen dir "marginat", una expressió desconeguda per als joves de fa vint anys. La creació de paraules noves és constant en tots els idiomes i és un fenomen que va més enllà de les consideracions normatives. El que és rellevant no és si són paraules que hem de considerar correctes o no, sinó investigar i descriure quins processos condueixen a crear-les. La branca de la lingüística que estudia la creació de paraules noves i intenta determinar les causes i les regularitats del fenomen s'anomena neologia. En aquesta tertúlia farem una panoràmica general del fenomen de la creació lèxica en la societat actual.
11/02/2015
"La humanitat davant el futur"
A càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg i director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
Els conflictes internacionals que cada dia acaben amb les vides dels nostres congèneres, la crisi sistèmica que patim, els desequilibris socials... són alguns dels molts exemples que demostren que encara no som humans. Què hem de fer per assolir aquesta humanitat? Per arribar a aquest punt cal plantejar nous reptes, com la consciència crítica d'espècie, el progrés conscient o l'evolució responsable. En aquest recorregut, la socialització de la ciència i la tècnica hi tenen un paper fonamental.
- En finalitzar aquesta xerrada, aquells qui ho desitgin podran quedar-se a un sopar tertúlia amb Eudald Carbonell a La Cuineta del Metropol. Es serviran delicatessen Metropol per compartir. Preu: 12 euros per persona. Cal reserva prèvia per correu electrònic a lacuriosa.sc(ELIMINAR)@gmail.com o bé a comciencia(ELIMINAR)@urv.cat.
11/03/2015
"Crisis econòmiques: bombolles, mentides i autoenganys"
A càrrec de Miquel Àngel Bové, professor d'Economia a la URV.
Quines polítiques es podrien implementar per solucionar l'actual crisi econòmica i financera? En aquesta tertúlia buscarem les principals referències sobre altres crisis que ha patit l'economia al llarg de la història, i presentarem algunes idees bàsiques per entendre-les millor. També assenyalarem les característiques més rellevants del procés que ha generat la crisi actual, i intentarem comprendre els mecanismes que poden posar-se en marxa per recuperar l'activitat econòmica, generar llocs de treball i millorar el benestar de les persones.
08/04/2015
"Les mentides de la ciència"
A càrrec de José Luis Paternain, professor de Bioquímica i Biotecnologia a la URV.
Quina confiança ens mereix la ciència? Com tota activitat humana, realitzada per l'home, té les seves ombres i els seus costats foscos. La seva dinàmica, però, no es pot comparar a la de la política o l'economia, i el "parlament" científic acostuma a descobrir, abans o després, aquells qui han intentat mentir. En aquesta xerrada destaparem algunes de les mentides de la ciència, il·lustrades amb casos i anècdotes, i entendrem per què només la ciència ens ajudarà a entendre el present i a resoldre els problemes del futur.
13/05/2015
"Aliments per a la salut: realitat o estafa?"
A càrrec de Francesc Puiggròs, coordinador científic del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS).
Els aparadors dels supermercats i les botigues d'alimentació estan farcits de productes que (diuen que) ajuden a disminuir el colesterol, a lluitar contra l'osteoporosi, a estimular les nostres defenses i a assolir molts altres efectes beneficiosos per a la salut. Són els anomenats aliments funcionals. En aquesta xerrada aprofundirem en la raó de ser d'aquests productes. Els necessitem? Què hi ha de cert en tot plegat? Com a consumidors, creiem en el dret de comprar i confiar en el que comprem i l'exercim?
10/06/2015
"Les molècules del vi: una estimulació per als sentits"
A càrrec d'Antoni Sánchez-Ortiz, professor del curs de Sommelier a la URV.
A vegades ens preguntem si el vi és química o si hi ha química en el vi. Moltes molècules presents en aquest líquid tan apreciat, el suc de raïm fermentat, ens aporten una dualitat quimicoemocional. Estructures químiques amb anells benzènics que ens evoquen colors indicant l'edat del vi, i d'altres que, en forma d'aroma, ens transporten a moments viscuts de la nostra infància. Ho descobrirem amb un tast tertúlia de vins i caves que ens ajudarà a entendre aquesta interacció amb la vista i l'olfacte. Esteu preparats per a aquest viatge organolèptic?
Els menors d'edat no poden tastar begudes alcohòliques.
-
Cada segon dimecres del mes, de novembre de 2014 a juny de 2015, a les 20 h.
-
Al Cafè Metropol Espai Cultural (Rambla Nova, 46, Tarragona).
-
Durada aproximada: 1 h.
-
Accés lliure.
- Col·labora:
- Amb el finançament de: