La ciència no només és als laboratoris, sinó que podem trobar-la en tot allò que ens envolta. El cicle de tertúlies científiques Ciència a La Cantonada pretén apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics. L'objectiu és treure el coneixement de la universitat i els centres de recerca, i portar-lo a un entorn social i relaxat: el cafè La Cantonada de Tarragona. Diferents investigadors explicaran conceptes bàsics de la seva feina, clau per a la humanitat, sobre qualsevol àmbit del coneixement.
11/11/2015
"La llum, l’origen dels colors... i molt més!"
A càrrec de Mar Reguero, professora de Química Física a la URV.
Quan la llum incideix en la matèria es produeix una interacció que dóna lloc a fenòmens molt diversos. El més evident és el que proporciona color als objectes, però n’hi ha molts altres que també estem acostumats a veure. Alguns ens resulten útils, com el de les cèl·lules fotoelèctriques que controlen el tancament de les portes dels ascensors; altres són perjudicials per a la salut, com l'efecte cancerigen de l'abús de la irradiació de la llum solar a la pell. Hi ha moltes maneres d'aprofitar els efectes de la interacció de la llum i la matèria: els protectors solars, les radiografies, els raigs làser... i milers d'aplicacions més que ara ni tan sols imagineu i que es desenvoluparan en el futur. En aquesta xerrada entendreu el fonament de tots aquests fenòmens.
Amb motiu de l'Any Internacional de la Llum 2015. En el marc de la Setmana de la Ciència.
09/12/2015
"Les deu estafes més grans de la història"
A càrrec de Jordi Andreu, professor de Gestió d'Empreses a la URV.
Penseu que les estafes són una cosa moderna, pròpies de bancs i entitats financeres sense escrúpols? Res més lluny de la realitat! Un petit repàs històric de les deu estafes més sonades de la història ens permetrà entendre com els humans hem estat, som i seguirem sent una mica trepes. Repassarem la subhasta de l'Imperi romà, la història del gran economista John Law, de Carlo Ponzi o de Victor Lustig, i aprendrem com detectar i protegir-nos de les estafes més típiques que ens amenacen avui en dia.
12/01/2016
"Més de 26 segles de masclisme: l'herència de la Grècia antiga"
A càrrec de Joana Zaragoza, professora de Filologia Catalana a la URV.
La mitologia clàssica presenta dones seductores, perverses i poderoses que, amb els seus encanteris, rapten i aconsegueixen l’home desitjat. La por de l’home vers la feminitat que el sedueix fa que sorgeixin estereotips que es repeteixen al llarg dels segles i que arriben als nostres dies. Hi ha un bon ventall de personatges que formen part d’aquesta categoria: sirenes, bruixes, esfinxs, harpies... En aquesta xerrada analitzarem les representacions de la dona que apareixen a la literatura grega, que li atorguen un paper molt definit i diferenciat respecte al dels homes i que avui dia, més de 26 segles després, continuen fonamentant alguns pensaments misògins.
09/02/2016
"Viatge a un univers de curiositats interestel·lars"
A càrrec de Roger Cabré, professor d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica a la URV i d’Urbano Lorenzo, professor de Psicologia a la URV.
Com és l'univers conegut en el seu conjunt? Què són les galàxies? Com mor una estrella? Què és un forat negre? Tot i que l’espai exterior ens queda lluny, a tots ens agrada saber què passa més enllà de l'atmosfera. Només la visió que ens proporciona una nit ben clara és una finestra privilegiada a un munt d'objectes. A partir d'aquí els telescopis i els satèl·lits ens proporcionen informació rellevant per conèixer millor l’univers, els planetes, les estrelles, galàxies i nebuloses que ens envolten. En aquesta tertúlia científica descobrireu els conceptes bàsics de l’astronomia i les curiositats més interessants del cosmos.
08/03/2016
"Plats amb química: trucs, secrets i experiments"
A càrrec de Sílvia de Lamo, professora d'Enginyeria Química a la URV.
Els grans cuiners han demostrat coneixements científics gràcies a la gastronomia molecular. Però, què és en realitat? A què es refereix aquest concepte? Quins en són els secrets? Els aliments cuinats mitjançant processos innovadors ens donen textures mai vistes fins ara, com escumes, emulsions o gels. Tot això forma part d’aquesta nova experimentació en la cuina basada en l’aplicació de la ciència per preparar plats gurmets. En aquesta tertúlia científica descobrireu els secrets de les reaccions químiques dels aliments amb experiments pràctics dels quals podreu ser partícips.
12/04/2016
"Els infants no senten dolor..., o sí?"
A càrrec de Jordi Miró, professor de Psicologia a la URV.
Fins fa relativament poc temps es pensava que els infants no sentien dolor. O que, en cas de tenir-ne, aquest desapareixia fàcilment i sense deixar seqüeles. El cas és, però, que la realitat és ben lluny d’aquesta imatge idíl·lica. Malauradament, la força d’aquesta creença encara és present en l’activitat clínica i sanitària. Avui dia, per exemple, a Catalunya encara no hi ha cap unitat multidisciplinària per al tractament del dolor crònic infantil, tot i que sí que n’hi ha per atendre les necessitats dels adults. En aquesta xerrada, Jordi Miró, que és catedràtic de Psicologia de la Salut de la URV, investigador ICREA-Acadèmia i director de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundación Grünenthal, parlarà del dolor infantil, i especialment del dolor crònic, així com dels efectes que té, les possibles causes i el que es podria fer per millorar aquesta situació.
10/05/2016
"Llums, química... i acció!"
A càrrec de Carme Aguilar, professora de Química Analítica i Química Orgànica a la URV.
La química sempre ha tingut un paper fonamental en la ficció cinematogràfica. Els fàrmacs, els contaminants o els verins han compartit protagonisme a la pantalla en moltes pel·lícules i sèries de Hollywood. I és que la química ha estat molt rellevant per construir la ficció i essencial per als efectes especials. En aquesta xerrada quedarà demostrat amb l’anàlisi d’alguns exemples de pel·lícules com El professor guillat i Erin Brockovich o de sèries com House, Els Simpson o Bones. Així, veurem com es pot generar neu artificial, parlarem de fàrmacs que van suposar una revolució als anys cinquanta per tractar malalties mentals o d'algunes toxines que es poden trobar de manera natural en aliments.
14/06/2016
"La ciència de la música pop"
A càrrec de John Style, professor d’Estudis Anglesos a la URV.
Sexe o amor? Tot depèn de qui interpreti la cançó. Està científicament comprovat que el públic pot percebre un missatge o un altre en sentir una mateixa cançó, segons qui la canti. Això demostra la importància que té l’actuació i la interpretació en la percepció de la lletra per part de l’audiència. A través d’exemples de composicions de Bob Dylan, The Beatles, Oasis o Village People, en aquesta tertúlia s’analitzarà la música pop actual, tant des de la perspectiva dels espectadors com dels creadors, que tenen pressions per fer música comercial amb una estructura o durada concreta a la qual ajustar-se. A més, es parlarà dels missatges de les cançons, de la relació de les lletres amb la poesia o de les covers que fan altres artistes.
-
Cada segon dimarts del mes a les 20 h.
-
Al Cafè La Cantonada (C/ Fortuny, 23, Tarragona).
-
Durada aproximada: 1 h.
-
Accés lliure.
- Edicions anteriors
- Ciència al Metropol 2014-15
- Amb el finançament de: