Universitat Rovira i Virgili

"Ciència a La Cantonada": cicle de tertúlies científiques

La ciència no només és als laboratoris, sinó que podem trobar-la en tot allò que ens envolta. El cicle de tertúlies científiques Ciència a La Cantonada pretén apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics. L'objectiu és treure el coneixement de la universitat i els centres de recerca, i portar-lo a un entorn social i relaxat: el cafè La Cantonada de Tarragona. Diferents investigadors explicaran conceptes bàsics de la seva feina, clau per a la humanitat, sobre qualsevol àmbit del coneixement.
 

14/11/2017

"La crisi constitucional catalana: com hem arribat fins aquí?"

A càrrec de Jordi Jaria, professor de dret constitucional a la URV.

Des de l’aprovació de l’Estatut d’autonomia de Catalunya al 2006 s’han configurat dues visions hegemòniques contraposades sobre el marc constitucional de referència: una, en les institucions espanyoles, i una altra, en les catalanes. Alhora, s’han generat interpretacions de la legitimitat constitucional incompatibles que culminen en la crisi del 27 d’octubre de 2017, quan el Parlament de Catalunya proclama la República Catalana i el Govern espanyol intervé les institucions catalanes emparant-se en l’article 155 de la Constitució. Com hem arribat fins aquí? Què pot passar a partir d’ara?

Pujar

12/12/2017

"El futur de la nostra dieta: insectes i algues"

A càrrec de Sílvia de Lamo, professora d'Enginyeria Química a la URV.

En un futur immediat menjarem insectes. Això és el que diuen els investigadors en matèria de nutrició i salut. Però, a més, enriquirem els aliments perquè tinguin propietats funcionals i prepararem els productes amb impressores 3D. Sembla ciència ficció, però és real. Aquesta tendència actual marca com serà l’alimentació del futur, que passa per ser més sostenible. I és que les proteïnes que ens aporta la carn s’hauran de substituir per insectes o algues. En aquesta tertúlia científica reflexionarem sobre la dieta del demà i veurem com es fa una tauleta de xocolata amb insectes en una impressora 3D.

Pujar

06/02/2018

"La química del CSI: drogues, verí, sang i fetge"

A càrrec de Ricard Boqué, professor de Química Analítica i Química Orgànica a la URV.

La química pot ajudar els detectius a solucionar crims? És clar que sí! La ciència forense necessita la química, que esdevé una gran aliada per reconstruir l’escena del crim. Els productes i materials químics serveixen per trobar pistes; per això, aquesta disciplina es converteix en un suport indispensable per a persones que fan tasques policíaques, investigadores i detectivesques. Un clar exemple és el personatge literari Sherlock Holmes, que, per molts anys que hagin passat, ja utilitzava el mètode científic i la química per resoldre els casos més complicats de les seves aventures. En aquesta tertúlia científica veurem exemples, experiments i tècniques innovadores utilitzades en l’anàlisi forense.

Pujar

13/03/2018

"Per què existeixen els malentesos?"

A càrrec d'Isabel Gibert, professora de Llengua Espanyola a la URV.

La comunicació és cosa de dos: l’emissor i el receptor. Tots dos han de conèixer els codis que envolten l’acte comunicatiu, ja que el xoc cultural, el llenguatge no verbal o els sentits figurats poden donar lloc a malentesos. Definitivament, la llengua ens pot jugar males passades i fer-nos viure situacions incòmodes, però... per què existeixen els malentesos? En aquesta tertúlia científica analitzarem com i per què es creen aquestes confusions i veurem exemples i usos divertits de la nostra llengua que provoquen situacions entranyables i memorables.

Pujar

10/04/2018

"Chartres: La catedral que mira les estrelles"

A càrrec d'Albert Samper, professor d’Arquitectura a la URV.

A Chartres (França) tenen una catedral molt especial. No només és una de les construccions gòtiques més rellevants de la història de la humanitat, sinó que la Catedral Notre-Dame de Chartres amaga símbols rere les pedres. L’edifici té cinc punts concrets i rellevants alineats amb cinc estrelles que estan relacionades amb la Deessa egípcia Isis. En aquesta tertúlia científica sabrem més curiositats astronòmiques del temple i veurem que la relació entre aquesta construcció dedicada al culte i les estrelles va més enllà de la pròpia arquitectura.

Pujar

  • Cada segon dimarts del mes a les 20 h.

  • Al Cafè La Cantonada (C/ Fortuny, 23, Tarragona).

  • Durada aproximada: 1 h.

  • Accés lliure.