Universitat Rovira i Virgili

Activitats

|Alt imatge central|

Dimecres, 12 de novembre de 2014


10:00 h. IPHES i ICAC (Tarragona)

Viatge al passat

Els investigadors de l'IPHES i l'ICAC han fet unes descobertes extraordinàries en diferents jaciments arqueològics. Els primers resultats aporten dades cabdals per a l'estudi i el coneixement dels nostres avantpassats: caçadors prehistòrics, deesses neolítiques, déus grecs, emperadors romans... Però necessiten futurs científics apassionats de l'arqueologia per resoldre alguns misteris. Us animeu a ajudar-los? Els estudiants participareu en una gimcana on haureu de superar una sèrie de proves i qüestions que us portaran a efectuar troballes relacionades amb la recerca que es du a terme en evolució humana, prehistòria i món. El guanyador, a més, rebrà un premi.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de 4t d'ESO i batxillerat, en el marc del programa "Fem recerca!".

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

Més informació i inscripcions


20:00 h. Cafè Metropol Espai Cultural (Rambla Nova, 46, Tarragona)

Ciència al Metropol: "Un univers de cristalls"

Sabeu que trobem cristalls a tot arreu? La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d'estructures cristal·lines. Partint d'aquesta definició i a través d'un reguitzell d'imatges, farem un recorregut trepidant fins a l'interior de la matèria per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. Cordeu-vos els cinturons, que comença un viatge a un univers de cristalls!

A càrrec de Joan J. Carvajal Martí, professor de Química Física i Inorgànica a la URV.

Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: La Curiosa.

Més informació


Divendres, 14 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dissabte, 15 de novembre de 2014


11:00 h. Tarragona

Circuits: "Tarragona. Scientia romanorum"

La societat romana va heretar la ciència dels grecs i va desenvolupar-ne el vessant més pràctic. Aquesta aportació cientificotecnològica constituiria la base del coneixement a Occident. Tarraco, capital primer de la Hispania Citerior i després de la Tarraconensis, es consolidà a l'època romana no només com la ciutat més bella, sinó també com la més desenvolupada de l'actual territori català. I és a aquesta urbs a la qual ens hem d'adreçar per cercar les restes arqueològiques que ens remetin al llegat científic i tecnològic del món romà. Aquest circuit t'aproparà a Tarraco des d'un vessant diferent: gràcies al patrimoni arquitectònic i cultural coneixeràs algunes de les disciplines científiques clàssiques, com la medicina, l'arquitectura, o l'enginyeria, i la seva vinculació a aquesta ciutat.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes majors de 5 anys. És necessari inscriure-s'hi prèviament. En el marc del cicle Circuits! Passejades per la ciència i la història a Catalunya.

Organitza: Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Col·labora: Puça Espectacles.

Més informació i inscripcions: 933 452 253 / anabel(ELIMINAR)@lapusa.com


Diumenge, 16 de novembre de 2014


A partir de les 10:00 h. Diversos espais

Portes Obertes als centres del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Jornada de Portes Obertes als següents centres:

  • Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)
  • Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona (Av. Ramón y Cajal, 84, Tarragona)
  • Vil·la romana dels Munts (Pg. del Fortí, s/n, Altafulla)
  • Vil·la romana de Centcelles (Afores, s/n, Constantí)

Entrada lliure. Horari: de 10 a 14 h. Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


A partir de les 10:00 h. Sala d'exposicions temporals del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Portes Obertes a l'exposició "Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX"

La descoberta del passat i dels seus testimonis va experimentar, en el segle XIX, un gran impuls, gràcies a les innovacions tecnològiques que la segona revolució industrial va posar a disposició dels qui se sentien atrets per l'exotisme de llunyanes geografies i civilitzacions. El MNAT ha volgut recuperar una part important d'aquell esperit i d'aquella il·lusió col·lectiva, acceptant l'oferiment de Xavier Mulet de presentar la rica i ingent documentació aplegada per un d'aquells inquiets aventurers: el polifacètic Monsieur Ardan. Sota aquest pseudònim va signar la seva obra un dels personatges més significatius, i potser més desconeguts, del segle XIX. Aquest misteriós viatger ens presenta una visió introspectiva la societat, la ciència i la cultura de l'època, mitjançant els estudis i les fotografies realitzats en algunes de les seves expedicions a llocs remots i desconeguts.

Entrada lliure. Horari: de 10 a 14 h. Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


11:00 h. Pl. del Rei, 5, Tarragona

Eventus: experiments fotogènics al carrer

Jornada divulgativa del caràcter lúdic, especial i sorprenent de la fotografia al carrer. En aquesta proposta, que té per denominador comú el retrat fotogràfic, es realitzarà una sessió de retrat al col·lodió humit, una sessió amb càmera fosca en què es podrà veure el funcionament des de l'interior, i una sessió amb càmera minutera, de la darrera època del retrat al carrer.

A càrrec de Xavier Mulet, el Col·lectiu Dinoudinou i The Crossing Lab.

Activitat complementària a l'exposició "Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX".

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


Dilluns, 17 de novembre de 2014


A partir de les 09:00 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Vols fabricar un polímer?, Neteja màgica?, Com es netegen les aigües residuals?, Recuperació de terrenys, Construcció de cotxes de pila de combustible / cel·la electroquímica, Canons amb pots de rodets, Objectes voladors, Ferro als aliments?, Flors de colors, Bombolles amb gel sec i Estalactites amb acetat de sodi. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran entre dues i quatre experiències per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9 a 14 i de 15 a 16 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


10:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Ens atrau la cristal·lografia!

En aquesta activitat aprendrem què és la cristal·lografia i quines aplicacions té. Farem una sèrie d'experiments inesperats i visitarem el laboratori de raigs X de l'ICIQ.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


18:00 h. Hospital Universitari Institut Pere Mata (Ctra. de l'Institut Pere Mata, s/n, Reus)

Institut Pere Mata: 100 anys de ciència

Com ha canviat l'atenció als trastorns mentals en els més de 100 anys d'història de l'Institut Pere Mata? En aquesta activitat els assistents podran conèixer el context històric, els orígens de l'atenció a aquest tipus de trastorns i l'activitat científica inicial, en un presentació al nostre recinte modernista. Tot seguit es visitarà el nou recinte d'hospitalització, on s'exposarà l'evolució del coneixement i les noves formes d'atenció i de recerca al centre.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Hospital Universitari Institut Pere Mata (IPM).

Més informació i inscripcions: 977 333 338 / docencia(ELIMINAR)@peremata.com


Dimarts, 18 de novembre de 2014


A partir de les 09:00 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Vols fabricar un polímer?, Neteja màgica?, Com es netegen les aigües residuals?, Recuperació de terrenys, Construcció de cotxes de pila de combustible / cel·la electroquímica, Canons amb pots de rodets, Objectes voladors, Ferro als aliments?, Flors de colors, Bombolles amb gel sec i Estalactites amb acetat de sodi. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran entre dues i quatre experiències per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9 a 14 i de 15 a 16 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


10:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Ens atrau la cristal·lografia!

En aquesta activitat aprendrem què és la cristal·lografia i quines aplicacions té. Farem una sèrie d'experiments inesperats i visitarem el laboratori de raigs X de l'ICIQ.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


11:00 h. Teatre Bartrina (Pl. del Teatre, 1, Reus)

"Ciència al teatre"

Final del concurs "Vols saber què investigo?" + The Big Van Theory

Qui diu que la ciència no pot ser divertida? Us hem preparat un matí de monòlegs científics que us deixaran amb la boca oberta i us faran gaudir d'allò més! Durem a terme la fase final del segon concurs Vols saber què investigo?, en el qual sis estudiants de doctorat de la Universitat explicaran què estan investigant en un llenguatge entenedor i atractiu. Tots ells fan recerques molt complexes i importants, però tindran la mateixa habilitat a l'hora de comunicar-se? A més, comptarem amb els monòlegs dels divertidíssims The Big Van Theory, un grup de científics sobre rodes que canviarà la vostra visió sobre la ciència.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Antena del Coneixement de Reus i Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS). Col·labora: Centre de Lectura de Reus, Teatre Bartrina, Diputació de Tarragona i Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Més informació


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


18:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Química en família

La química pot ser sorprenent, divertida... però també familiar! En aquesta activitat els nens i nenes tindreu l'oportunitat de participar en diferents experiments químics, d'on sereu els principals protagonistes. Així, passareu una estona divertida i entretinguda, mentre apreneu que la química forma part de tot el que ens envolta. Aquest any també ens acompanyarà el bufador de vidre de l'ICIQ; ens ensenyarà com es pot manipular aquest material, que no és tan rígid com sembla...

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d'entre 6 i 12 anys. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


18:00 h. Mobile World Centre Espacio Movistar (C/ Fontanella, 4, Barcelona)

III Torneig interuniversitari RYM

Saps quantes vegades ens batega el cor en un dia normal? Sabies qui va ser Yuri Gagarin? Research your mind (RYM) és un joc sobre ciència, de preguntes i respostes, que pretén promoure la ciència entre els joves de forma educativa i lúdica. Enguany se celebra la 3a edició del Torneig interuniversitari RYM, on cada universitat catalana presenta un equip format per dos estudiants de primer curs de grau, i els guanyadors reben diferents premis.

Organitza: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Més informació


19:00 h. Sala d’actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Pl. del Rei, 5, Tarragona)

Conferència: "Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX: pistes referències, homenatges"

A càrrec de Xavier Mulet, fotògraf.

Activitat complementària a l'exposició "Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX", dins del cicle Llegim el patrimoni. Literatura i Història.

Organitza: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Més informació: 977 251 515 / 977 236 209 / mnat(ELIMINAR)@gencat.cat / www.mnat.cat


Dimecres, 19 de novembre de 2014


A partir de les 09:00 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Vols fabricar un polímer?, Neteja màgica?, Com es netegen les aigües residuals?, Recuperació de terrenys, Construcció de cotxes de pila de combustible / cel·la electroquímica, Canons amb pots de rodets, Objectes voladors, Ferro als aliments?, Flors de colors, Bombolles amb gel sec i Estalactites amb acetat de sodi. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran entre dues i quatre experiències per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9 a 14 i de 15 a 16 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


10:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Ens atrau la cristal·lografia!

En aquesta activitat aprendrem què és la cristal·lografia i quines aplicacions té. Farem una sèrie d'experiments inesperats i visitarem el laboratori de raigs X de l'ICIQ.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


10:00 h. IPHES i ICAC (Tarragona)

Viatge al passat

Els investigadors de l'IPHES i l'ICAC han fet unes descobertes extraordinàries en diferents jaciments arqueològics. Els primers resultats aporten dades cabdals per a l'estudi i el coneixement dels nostres avantpassats: caçadors prehistòrics, deesses neolítiques, déus grecs, emperadors romans... Però necessiten futurs científics apassionats de l'arqueologia per resoldre alguns misteris. Us animeu a ajudar-los? Els estudiants participareu en una gimcana on haureu de superar una sèrie de proves i qüestions que us portaran a efectuar troballes relacionades amb la recerca que es du a terme en evolució humana, prehistòria i món. El guanyador, a més, rebrà un premi.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de 4t d'ESO i batxillerat, en el marc del programa "Fem recerca!".

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


12:30 h. Centre de Lectura de Reus (C/ Major, 15, Reus)

Conferència: "L'ofici d'arqueòleg en el món de la prehistòria"

En aquest seminari reconstruirem el viatge que fan les restes arqueològiques des de que són descobertes pels arqueòlegs als jaciments fins al seu dipòsit a les vitrines dels museus. Ens endinsarem en com descobrim un jaciment, com l'excavem, com documentem les troballes i com traslladem el material als laboratoris; explicarem com en fem l'estudi interdisciplinari (geologia, datacions, micromorfologia, tecnologia lítica, zooarqueologia...); i descobrirem per a què serveix l'estudi de la prehistòria, què en podem aprendre i com transmetem tot aquest llegat als ciutadans. L'objectiu és apropar els alumnes a la recerca en arqueologia i evolució humana, i inspirar vocacions científiques.

A càrrec d'Amèlia Bargalló, investigadora de l'IPHES.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de 4t d'ESO i batxillerat, en el marc del Dia de la ciència a les escoles.

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). Col·labora: Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Reus.

Més informació: crp-reus(ELIMINAR)@xtec.cat


18:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Química en família

La química pot ser sorprenent, divertida... però també familiar! En aquesta activitat els nens i nenes tindreu l'oportunitat de participar en diferents experiments químics, d'on sereu els principals protagonistes. Així, passareu una estona divertida i entretinguda, mentre apreneu que la química forma part de tot el que ens envolta. Aquest any també ens acompanyarà el bufador de vidre de l'ICIQ; ens ensenyarà com es pot manipular aquest material, que no és tan rígid com sembla...

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d'entre 6 i 12 anys. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


Dijous, 20 de novembre de 2014


A partir de les 09:00 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Vols fabricar un polímer?, Neteja màgica?, Com es netegen les aigües residuals?, Recuperació de terrenys, Construcció de cotxes de pila de combustible / cel·la electroquímica, Canons amb pots de rodets, Objectes voladors, Ferro als aliments?, Flors de colors, Bombolles amb gel sec i Estalactites amb acetat de sodi. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran entre dues i quatre experiències per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9 a 14 i de 15 a 16 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


10:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Ens atrau la cristal·lografia!

En aquesta activitat aprendrem què és la cristal·lografia i quines aplicacions té. Farem una sèrie d'experiments inesperats i visitarem el laboratori de raigs X de l'ICIQ.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


18:00 h. Hospital Universitari Institut Pere Mata (Ctra. de l'Institut Pere Mata, s/n, Reus)

Institut Pere Mata: 100 anys de ciència

Com ha canviat l'atenció als trastorns mentals en els més de 100 anys d'història de l'Institut Pere Mata? En aquesta activitat els assistents podran conèixer el context històric, els orígens de l'atenció a aquest tipus de trastorns i l'activitat científica inicial, en un presentació al nostre recinte modernista. Tot seguit es visitarà el nou recinte d'hospitalització, on s'exposarà l'evolució del coneixement i les noves formes d'atenció i de recerca al centre.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Hospital Universitari Institut Pere Mata (IPM).

Més informació i inscripcions: 977 333 338 / docencia(ELIMINAR)@peremata.com


Divendres, 21 de novembre de 2014


A partir de les 09:00 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. Països Catalans, 26, Tarragona)

Taller d'activitats experimentals

En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les activitats programades són: Vols fabricar un polímer?, Neteja màgica?, Com es netegen les aigües residuals?, Recuperació de terrenys, Construcció de cotxes de pila de combustible / cel·la electroquímica, Canons amb pots de rodets, Objectes voladors, Ferro als aliments?, Flors de colors, Bombolles amb gel sec i Estalactites amb acetat de sodi. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran entre dues i quatre experiències per sessió.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de primària (de 4t a 6è curs), ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Horari: de 9 a 14 i de 15 a 16 h. Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Projecte APQUA i Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Més informació i inscripcions


10:00 h. Institut Català d'Investigació Química (Av. Països Catalans, 16, Tarragona)

Ens atrau la cristal·lografia!

En aquesta activitat aprendrem què és la cristal·lografia i quines aplicacions té. Farem una sèrie d'experiments inesperats i visitarem el laboratori de raigs X de l'ICIQ.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament. Amb motiu de l'Any Internacional de la Cristal·lografia 2014.

Organitza: Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).

Més informació i inscripcions: 977 920 200 / lpelleja(ELIMINAR)@iciq.es


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dissabte, 22 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta sessió és oberta i està adreçada a un públic familiar. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat


17:00 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Matemàtiques recreatives: "M'agrada fer-me preguntes"

Us agrada fer-vos preguntes? I trobar vosaltres mateixos les respostes? En aquesta activitat familiar, presentarem les matemàtiques que apareixen a jocs de tota la vida: els daus, les cartes, la papiroflèxia, les construccions, les bombolles de sabó... Resoldrem problemes aparentment difícils i descobrirem els nombres i les formes que s'hi amaguen. Aprendrem que el joc i la imaginació no són incompatibles amb l'esforç i el raonament, i demostrarem que les matemàtiques són útils i també divertides.

A càrrec de José Rey Cano, professor de l'Institut Fontanelles de Les Borges del Camp.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes majors de 8 anys.

Preu: 2 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


18:30 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Matemàtiques recreatives: "M'agrada fer-me preguntes"

Us agrada fer-vos preguntes? I trobar vosaltres mateixos les respostes? En aquesta activitat familiar, presentarem les matemàtiques que apareixen a jocs de tota la vida: els daus, les cartes, la papiroflèxia, les construccions, les bombolles de sabó... Resoldrem problemes aparentment difícils i descobrirem els nombres i les formes que s'hi amaguen. Aprendrem que el joc i la imaginació no són incompatibles amb l'esforç i el raonament, i demostrarem que les matemàtiques són útils i també divertides.

A càrrec de José Rey Cano, professor de l'Institut Fontanelles de Les Borges del Camp.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes majors de 8 anys.

Preu: 2 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


Diumenge, 23 de novembre de 2014


11:30 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Matemàtiques recreatives: "M'agrada fer-me preguntes"

Us agrada fer-vos preguntes? I trobar vosaltres mateixos les respostes? En aquesta activitat familiar, presentarem les matemàtiques que apareixen a jocs de tota la vida: els daus, les cartes, la papiroflèxia, les construccions, les bombolles de sabó... Resoldrem problemes aparentment difícils i descobrirem els nombres i les formes que s'hi amaguen. Aprendrem que el joc i la imaginació no són incompatibles amb l'esforç i el raonament, i demostrarem que les matemàtiques són útils i també divertides.

A càrrec de José Rey Cano, professor de l'Institut Fontanelles de Les Borges del Camp.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes majors de 8 anys.

Preu: 2 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


18:00 h. CaixaForum Tarragona (C/ Cristòfor Colom, 2, Tarragona)

Matemàtiques recreatives: "M'agrada fer-me preguntes"

Us agrada fer-vos preguntes? I trobar vosaltres mateixos les respostes? En aquesta activitat familiar, presentarem les matemàtiques que apareixen a jocs de tota la vida: els daus, les cartes, la papiroflèxia, les construccions, les bombolles de sabó... Resoldrem problemes aparentment difícils i descobrirem els nombres i les formes que s'hi amaguen. Aprendrem que el joc i la imaginació no són incompatibles amb l'esforç i el raonament, i demostrarem que les matemàtiques són útils i també divertides.

A càrrec de José Rey Cano, professor de l'Institut Fontanelles de Les Borges del Camp.

Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes majors de 8 anys.

Preu: 2 €. Organitza: CaixaForum Tarragona, Fundació Bancària "la Caixa".

Més informació i venta d'entrades


Dimarts, 25 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dimecres, 26 de novembre de 2014


10:00 h. IPHES i ICAC (Tarragona)

Viatge al passat

Els investigadors de l'IPHES i l'ICAC han fet unes descobertes extraordinàries en diferents jaciments arqueològics. Els primers resultats aporten dades cabdals per a l'estudi i el coneixement dels nostres avantpassats: caçadors prehistòrics, deesses neolítiques, déus grecs, emperadors romans... Però necessiten futurs científics apassionats de l'arqueologia per resoldre alguns misteris. Us animeu a ajudar-los? Els estudiants participareu en una gimcana on haureu de superar una sèrie de proves i qüestions que us portaran a efectuar troballes relacionades amb la recerca que es du a terme en evolució humana, prehistòria i món. El guanyador, a més, rebrà un premi.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius de 4t d'ESO i batxillerat, en el marc del programa "Fem recerca!".

Organitza: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

Més informació i inscripcions


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dijous, 27 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Divendres, 28 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta activitat està adreçada als centres educatius d'ESO i batxillerat. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions


Dissabte, 29 de novembre de 2014


11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona

Ruta científica Antoni de Martí i Franquès

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

Aquesta sessió és oberta i està adreçada a un públic familiar. És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili. Col·labora: Itinere Turisme & Cultura.

Més informació i inscripcions: comciencia(ELIMINAR)@urv.cat


Altres activitats


Del 18 al 20 de novembre de 2014. Vestíbul del Teatre Bartrina (C/ Major, 15, Reus)

Exposició: "Som la pera"

L'exposició "Som la pera" mostra les activitats realitzades per cinc alumnes dels instituts Gabriel Ferrater i Gaudí de Reus en el marc del projecte European Youth Tackling Obesity, que té l'objectiu de millorar els hàbits saludables entre els adolescents europeus a través de campanyes de màrqueting social que es desenvolupen simultàniament a Catalunya, la Gran Bretanya, la República Txeca i Portugal.

Organitza: Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS), Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, Hospital Universitari Sant Joan de Reus i Càtedra URV / Repsol d'Excel·lència en Comunicació.

Més informació


Divendres, 21 de novembre de 2014. Sala d’actes de Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Pl. d'en Rovellat, s/n, Tarragona)

"Tants caps, tants barrets?": jornada de debat i reflexió sobre arqueologia clàssica i món antic

Coincidint amb el desè aniversari de l'ICAC, l'institut organitza una jornada de debat i reflexió al voltant de l'arqueologia clàssica i el món antic en general. Està adreçada a arqueòlegs i professionals de la recerca i de la docència, però també a aficionats, estudiants, gestors culturals i a qualsevol persona interessada en aquest camp. L'activitat comptarà amb la xerrada de l'expert en innovació Alfons Cornella; amb un debat sobre la recerca arqueològica a les envistes de l'Horitzó 2020; i amb dues sessions de treball, una sobre la formació dels joves arqueòlegs, i una altra sobre la divulgació del coneixement arqueològic.

És necessari inscriure-s'hi prèviament.

Organitza: Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

Més informació, programa i inscripcions